Petra Bujoková

ALJAŠKA – volání divočiny

Termín: červenec 2016, počet dní: cca 21

Minimální počet účastníků: 6, maximální počet 10.

Cestování autem (řídíme sami), spaní většinou pod stanem, občas pod střechou.

Rozpočet: cca 80.000 Kč

Láká vás poznat stále ještě nedotčenou divočinu Aljašky, poslouchat hřmění padajících ker z ledovců, skamarádit se s méďou či velrybou a zírat na polární záři? To vše si můžete splnit na této různorodé cestě krajem zlatokopů, lovců kožešin a turistů, hledajících zde splynutí s přírodou.

PŘIBLIŽNÝ PROGRAM 

1. den: přílet do Anchorage, prohlídka města, tradiční večeře ve vyhlášeném lokálu Humpy´s Ale House.

2. den: vyhlídka nad městem, poté odjezd na jih podél zálivu Turnagain Arm kolem několika vyhlídek, kde lze často pozorovat belugy (velryby). Příjezd do Portage Valley, návštěva starého města, které bylo zaplaveno vlnou tsunami díky zemětřesení r. 1964. Procházka kolem fantastického jezera Portage Lake, plného ledových ker, k zajímavému infocentru, výhled na ledovec Portage Glacier. Odjezd po panoramatické cestě do Hope, ubytování 2 noci ve srubech.

3.den: národní památka – městečko zlatokopů – Hope. V dobách zlaté horečky velice rušné místo, dnes zde žije pouhých 200 obyvatel. Nenáročná túra Gull Rock Trail v okolí oceánu – velká šance spatřit černého medvěda, orly, příp. belugy. Fakultativně možnost rybaření. Odpoledne návštěva muzea zlatokopů.

4.den: přejezd po Seward Hwy do města Seward, zasazeného mezi horskými masívy na pobřeží oceánu. Cestou vyhlídky na divokou zvěř a pozorování ptáků. Prohlídka města, žijícího hlavně rybářstvím, fakultativně let nad zasněženými vrcholky hor, ledovci, plazícími se do oceánu, s velkou šancí spatřit divokou zvěř.

5.den: výlet lodí k ledovcům, spojený s pozorováním velryb. Je to hlavní atrakce na Kenai fjords, kterou byste si neměli nechat ujít. Během plavby uvidíte padající laviny z ledovců, spoustu vodního ptactva, tuleně a mořské vydry a s devadesátiprocentní šancí také velryby.

6.den: Copper Landing – ráj všech rybářů. Menší túra k Russian River Falls – pozorování lososů, skákajících do vodopádů.

7.den: přejezd do Portage, nádherná procházka k ledovci Byron Glacier – možnost vyjít si kus ledovce, nahlédnout do jedné z mnoha průrev a sklouznout se zpět dolů. Jedinečný zážitek, není třeba žádné vybavení. Poté přejezd železničním tunelem (nyní zpřístupněn také autům) do malého přístavu Whittier.

8.den: šestihodinová plavba trajektem do Valdezu zátokou Prince William Sound. Cestou se nabažíte pohledy na ledovce a vodopády z bezprostřední blízkosti, možnost pozorovat tuleně, vydry, papuchálky a při troše štěstí i zahlídnout velrybí ploutev. Příjezd do Valdezu, obklopeného horskými masívy, návštěva Oil Pipeline Terminus – konečná stanice aljašského ropovodu, dlouhého 1288km. Večerní toulky městem, kde se to hemží rybáři, pyšnícími se více jak metrovými halibuty, lososy a jinými rybičkami.

9.den: rozmanitý a nenáročný pěší výlet Shoup Bay Trail A. Půjdeme podél luk a bystřin, skrz staré lesy a cílem je vyhlídka na ledovec Shoup Glacier. Podobnou trasu lze fakultativně absolvovat na kajaku – celodenní výlet s místním průvodcem a obědem v přírodě. K večeru odjezd do Chitiny, kde končí NP Chugach a začíná NP Wrangell – největší národní park USA.

10.den: adrenalin zažijeme jízdou po prašné cestě nádhernou přírodou do městečka „na konci světa“ – McCarthy. Prohlídka měděných dolů, menší túra, příp.fakultativně scénický let. Návrat do Chitiny.

11.den: přejezd do Fairbanks, cestou naladění vánoční atmosféry v domově Santa Clause v North Pole.

12.den: rekreační oblast Chena lakes, vzdálená pouze 62 mil od Fairbanks. Relax v termálních pramenech Chena hot springs a návštěva „ledového království“ Aurora Ice Museum. Nocleh v Jurtách – mongolských stanech, vybavených židličkami a stolem.

13.den: volno na fakultativní výlety: projížďka na kanoi, koni, kole, čtyřkolkách, či letecky na severní polární kruh. Rovněž možnost podniknout túru po okolí. Večer návrat do Fairbanks.

14.den: prohlídka Fairbanks – tématické infocentrum, skanzen Alaskaland s atmosférou přelomu století. Přejezd do NP Denali.

15.den: celodenní výlet lokálním „busem“ skrz národní park Denali k jezeru Wonder Lake. Cestou několik zastávek na pozorování zvěře – žije zde na 100 vlků, 1500 losů, 2000 sobů a stovky medvědů, včetně medvědů grizzly. Za příznivého počasí také spatříte nejvyšší horu USA – Mt. Mc Kinley.

16.den: půldenní rafting na řece Nenana river – jedinečný zážitek, který na takovéto výpravě nesmí chybět. Můžete se rozhodnout pádlovat, nebo za vás veškerou „práci“ zvládne místní průvodce. Podél řeky lze pozorovat vodní ptáky, ryby a divokou zvěř. Vhodné i pro úplné začátečníky. Odpoledne odjezd do Talkeetny.

17.den: tradiční městečko Talkeetna, kde téměř každá rodina vlastní krom svého auta i své vlastní letadlo, je tím pravým místem pro návrat do dob, kdy tudy táhli zlatokopové. A také jediné město na světě, kde je starostou kocour. Lidé se zde nemohli shodnout na starostovi, tak někdo z legrace prohodil: a co takhle ten náš vesnický kocour? No a už tam „úředníčkuje“ několik let. Každoročně se zde také shlukují účastníci největšího závodu psích spřežení na světě – Iditarod. Zde si naposledy nazujeme pohorky a vypravíme se na výlet do okolí, příp. na čtyřkolkách k ledovcům. Večer návštěva tradičního saloonu z dob zlaté horečky.

18.den: odjezd zlatokopeckou stezkou přes Hatcher Pass k Anchorage. Prašná cesta vede horskými lukami podél potoků, nedotčená příroda – minimum turistů. Zkusit štěstí můžete rýžováním zlata ve zlatém dole – nyní národní historická památka. Nocleh v Anchorage.

19.den: prohlídka Anchorage, návštěva historického nádraží, nákupy suvenýrů, odlet zpět do ČR

Tento zájezd je vytvořen pro skupinu mých kamarádů a známých, není organizován žádnou cestovní kanceláří.

 

Napsat komentář